Kako je nastao parizer

U davna pradavna vremena kad sam bio mladi gusar bili smo Gamba de legno, Modrobrki, Brzi, Ja, mali Manu (mali od kužine) i Toto morski pas jazavčar… i tako, bili mi u našem skorivštu na Tortugi i nismo znali šta da radimo od sebe… dooosadno za riknuti, dojadili nam mojitosi i neko voće koje smo tamo tamanili… išli se šetati svaki dan po plaži i zijevali na okolo. Znali smo tako sjediti, dok bi mali Manu bacao oblutke, a Toto po običaju trčkarao okolo i grickao limetu sto bi Manu bacao iz čaše od virgin mojita (bez ruma jer nije položio još gusarski ispit) jer je rekao da će kinez postati koliko stišće oči od kiselog, i onda bi nakon par sati isli polako doma. Na večer uvijek smo jeli nekog kaymanskog krokodila na lešo (to je na Tortugi bila ko maneštra.. obična hrana) i na kraju bi igrali Cluedo..

Manu je stalno htio igrati Cluedo jer je bio kralj Clueda, čak smo jednom prilikom organizirali i Cluedo night u pare u našoj voljenoj gostionici Pantigana express u centru Tortuge gdje je veseli gazda Grbinho (brazliac sa čićarije) lijevao uvijek neke rakije i svu lovu je te večeri stavljao na malog Manua jer je znao da je mali od kužine killer u Cluedu i da će počistiti bilo koga u toj igri… Infatti, Manu je namlatio ozibljne pare sa Cluedom i u jednom trenutku kad smo došli doma kaže: IMAM IDEJU!

Gamba de legno, stari pijanac je riknuo… nije mu se nikad ništa dalo, a znao je kad tako krene priča da je u roku od para dana pokret – idemo negdje 100%. Ja sam rekao super, Modrobrki, šegavac u klapi je rekao odlično, poludio sam više… ajde reci Manu tu ideju… I Manu kaže: imajte povjerenja u mene, znam da će Vam ideja biti suluda, ali ja sam mali od kužine i ja znam šta treba kad je frka i kad treba na brzinu nešto pojesti, netko će nas upucati i napraviti od nas torbe koliko smo krokodila pojeli.. svaki dan pojedem dva kacijola krokodila na lešo.. dosta mi je! Ajmo u biznis da izmislimo nešto što možemo prodati, neku hranu.

Pogledavali smo se s nevjericom, Modrobrki je rekao.. Manu mi smo gusari ne kuhari, šta mi znamo o tome, ja sam mislio da idemo negdje pljačkati, kakve su ti to fore… Gamba de legno je tiho civlio jer je htio ostati na Tortugi i nastaviti piti do sudnjeg dana, Brzi je po običaju šutio. Nakon malo razmišljanja kažem ja ovako… SMO BANDA ILI NISMO!? Jesmo kažu svi, pa dobro onda, onda moramo podržati našeg malog od kužine, ako nešto zeznemo neće nam biti ni prvi ni zadnji put. Dogovorili smo se da opremimo naš brod Morsko prase i da unutar dva dana krenemo put Europe. Tako je i bilo. Krenuli smo u zoru na Veliku gospu (15/08). Dok smo se spremali, Manu je objasnio da zna da bi trebali napraviti neko meso koje bi se dalo pakirati jendostavno i da napravimo dogovor sa nekim na Tortugi jer tortuga je otok i tamo mesa ima malo ili nista, a to meso mora biti takvo da ga mogu i djeca jesti.. kako je to pričao sjetio sam se svoje prijateljice iz bosne koja je radila u Parizu kao kuharica koja ima veze svugdje, a Francuska je poznata kao koljevka svjetske kuhinje. Ta se žena zvala Liza, a obzirom da je iz Bosne zvao sam je bona liza (de bona Liza, de..). Uglavnom.. došli mi do obala Francuske u Marsej.. tamo osim sto su neki manijaci udarali neku loptu i veselili se ko da je Nova godina, nije bilo ništa zanimljivo.. velika luka.. to ti je. Vezali naše Morsko prase, a dok su dečki bili na brodu ja sam otišao u gostionicu „kod veselog legionara“ (marsej je centar za novačenje legionara.. ali o tome poslije) koji je držao moj prijatelj Boro Danguba. Sa njim sam se dogovorio da nam čuva brod, a da cemo ga platiti u robi i zlatnicima samo neka se brodu ne dogodi ništa. Boro je rekao da nema problema i u roku od par sati vec smo bili put Pariza
.
Došli mi u Pariz i sretnem nekog prolaznika i pitam gdje je restoran Zlatna kuća u kojem je radila bona Lisa, ali me valjda krivo čuo i poslao nas je majstor da gledamo neku sliku .. od neke žene misterioznog pogleda… uglavnom uz malo muke stigli mi do restorana i kako smo dosli u restoran bona Lisa nas je ugledala i odmah šou.. bila je velika i vesela i odmah sa vrata od kuhinje se prodere BOLAN MORSKI PA ĐE SI!? Umro sam od smijeha… izgrlili se izljubili, upoznao je sa društvom i objasnio problem, a ona odmah je rekla. Ne ne ne nem sad cemo jesti pa piti, a ne ovako s vrata.. Na brzinu nam je spremila neke duguljaste komadice mesa i rekla da nije imala drugo u ovo doba i da jedemo i dala nam neku zelenkastu kremu pored (rekla je da se to zove senf). Mali Manu je riknuo… i kaže mi na uho: Pa Morski eeej.. to je to!!! Kažem ja Lisi… de bona de… šta ti je to? Ona kaze to su ti hrenovke, brzinska hrana, djeca je obožavaju.. odlicno.. ko to radi i gdje. Kaže ona to radi moj daidža nema problema, spremiti ce ti koliko ti treba… Manu kaze, nama treba to, ali puno veće, jer ovo će biti problem skladištiti i transport.. sve, kaže ona nema problema idite kod Plavog, sa njim cete se sve dogovoriti.

Pozdravili se mi sa bona Lisom i došli kod Plavog, objansili smo situaciju i šta želimo, on nam je rekao da ce nam napraviti ne ogromne hrenvke i da mozemo pokupiti za dva dana robu. Tako je i bilo, unajmili veliku kociju teretnu, dosli do Marseja, platili Boru Dangubu ukrcali se na brod i krenuli put Tortuge… I tako na vecer na palubi pijemo mojito rezemo te mega hrenovke i kaze Manu, ma Morski, ne mozemo tako zvati tu hranu.. mora imati neko zvucno ime.. ajmo ih nazvati PARIZER jer je iz Pariza pa ono… svi su bili odusevljeni i rekli odlicno.. smao to ime ce povecati prdaju bar za 50%. Dosli na Tortugu prodali smo cijeli teret u jedan dan i svi sretni i veseli otisli U Pantigana express proslaviti.

Kako smo sjeli, prišao mi je Mighty Malone… ogroman čovjek, mrka pogleda i naoružan do zuba sa ponudom za otpremimo u južnu Ameriku neke ljude.. koji su bili poprilično čudni, ali to je već duga priča…

Capt. Morski Valić

 

PARIZ (instagram)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s