Da Florida fin Brioni

U davna pradavna vremena kad sam bio mladi gusar bili smo Gamba de legno, Modrobrki, Brzi, mali Manu (mali od kužine), Toto – morski pas jazavčar i ja Morski Valić z Raklja. Na našem brodu Morskom prasetu prošli smo sve i svašta, kroz toliko dogodovština se provukao relativno cijeli da je prešao u gusarsku legendu i mi zajedno s njim. Naši prijatelji gusari sa Tortuge su nas zvali morski neuništivlije.

Put prema Brionima je bio dobar način da se opustimo i pripremimio za ono što smo pretpostavljali da nas čeka na Nordkappu. Čekao nas je susret i sa Đokom Zelenim, čuvarom otoka. Zeleni je bio gusar u penziji koji je preko svog bivšeg poslodavca Tite Jugovića dobio posao na otoku. Rezao je travu, gladio gazele i tjerao turiste sa plaže koju je njegov bivši poslodavac koristio i volio.

Gamba je spominjao kartu što je kupio za bocu bokme još na Arubi… Rekao je da je Gudrun plavi prvovenčani bio čudan tip, imao je masu zlata, imanja, a najviše je volio dobro se zabaviti, jesti i piti i nije mario za zlatom već za ljudima oko sebe (jako su ga volili svi na sjeveru (i ljudi i životinje), ali obzirom da je njegova kraljica (koju je čuvao ko svoje najveće blago) Vita Jela Tobleronova (ruskinja iz švicarske) jako volila Brione (znali su tu i tamo otići na odmor) pa je na otoku Gudrun sakrio bravu koju otvara samo ključ koji je držao Čudnovati. Karta koju je imao Gamba de legno, bila je karta sa Brionima sa ucrtanim mjestom gdje se nalazi ta brava.. Ništa nismo kužili na karti jer je pisalo sve u šifri nekoj. I govorimo mi o tome kako čemo morati do Čudnovatog opet, kako ne znamo kakva je ta brava, da li je to brava koja otvara neka vrata, da li je to samo komad neke čudne karte, pa kako čemo sad, da li čudnovatog pozvati na Brione … šta raditi, kad mali Manu odjednom kaže: Nenenenene ne drži ključ Čudnovati. Pa kako!? Svi u glas smo rekli.. Pa ne može biti , kod njega je sto posto! A Manu kaže: Dok je Čudnovati pričao i kemijao sa vama ja sam gledao ključ i zavezao ga Totu oko vrata… AAAAAAA koji šegavac! Našoj sreći nije bilo kraja, rekli smo Manu majstore, svaka čast, pa šta nisi rekao da imaš taj ključ? A Manu kaže: mislio sam da će doći trenutak kada ćemo opet zapaliti za sjever, pa nisam htio smetati ili napraviti gužvu..

Šegavac, nema šta! 😀

Dani su prolazili, nije nam se više dalo ni bacati noževe ni raditi braccio di ferro, počeli smo čak i pecati (mi gusari,a pecamo!!! svašta…) Nikako do obale. Modrobrki je gledao rutu, računao i tako to, na timunu smo se mjenjali malo ja, malo Mali manu, a na večer Gamba, toto i rum. Manu je kuhao ful dobro, samo nam je počelo nestajati provišta, pa smo opet krenuli po šalši i pašti.. Za riknuti! Više nitko od nas nije mogao vidjeti šalšu na kraj oka… sanjali smo njoke sa srnetinom, kotlete i slične “morske specijalitete”, čak je i Manu rekao da bi volio jesti salatu! Čuda! Izgledalo je da nas je taj put malo zdrmao… kako smo ušli u Jadran, tako su nam se nacrtali osmjesi na faci. Išli smo od matinele po otocima (od otoka do otoka jesti, pa taman nam put trajao tri puta duže… DOSTA ŠALŠE!) samo sto nismo to napisali na našu gusarsku zastavu. Hehehehe 😀

Nakon gozbi po otocima, došli mi veseli na Brione. Vezali smo se par milja dalje od otoka i na večer po tiho se sa pomočnim brodom prišuljali na otok. Đoko Zeleni nas je čekao na obali sa koje je tjerao turiste… I kaže: Pa de ste gusari! HAHAHHA! Bio je glasan i smijao se bez razloga – često. Mi onako, nasmijali smo se, ali uvijek oprezni da nam se ne dogodi neka počasna garda koja čuva otok ili da nas Zeleni ne zavalja (prevari) za blago Gudruna.

Nakon što smo se pozdravili, Zeleni nas je doveo u svoju kolibu, dao nam neke značke da nas nitko ništa ne pita i da ako nas netko zaustavi kažemo kako smo posebni gosti. Za tu uslugu je tražio naravno nešto. Rekli smo mu da ćemo mu dati sto litara ruma nakon što nadjemo ono što tražimo. Počeli smo se zezati, jesti (konačno njoke sa srnom) i dogovorati kako ćemo sutradan krenuti u potragu, ali…

 

To je već druga priča

 

capt . Morski V.

 

BRIJUNI (instagram)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s