Mary Celeste

Kad sam bio mladi gusar

Bili smo Gamba de legno, Modrobrki, Brzi, mali Manu (mali od kuzine) i Toto, morski pas jazavčar…

I tako plovili smo nedaleko od Azora na našem morskom prasetu, radili ono sto obicno rade gusari.. Pili rum, gađali jarbol s noževima (jer nismo imali pikado), braccio di ferro, ko može pojesti vise čajnih kolutića (ja sam bio neprikosnoveni prvak i zato nitko nije htio igrati samnom) i tako.. Dosađjivali se uglavnom.

Mali Manu je bio nešto tih i nije se htio družiti s nama pa je otiša na vrh jarbola u košaru za izvidnicu da bude malo sam.

Svi smo ga pitali sta je.. Rekao je da mu se ne da družiti danas i da ce napraviti marendu i sve, samo neka ga pustimo na miru…

Nakon nekoliko sati, mali Manu uzvikne: brod brigantin, američke zastave na dvije milje od nas!!!! Toto je zavijao ko narikača….

Odmah smo svi skočili da vidimo sta je to.. Uzeo sam dalekozor i pogledao… Moram priznat da sam se malo iznenadio Bio je to Mary Celeste. Poznavao sam njenog kapetana, Briggs se zvao, dobar tip, ličio malo na predsjednika Lincolna, cesto je znao putovati sa svojom ženom Sarom.. Ono ok tip na mjestu i imao je (za mene čudno) njemačku posadu… Valjda je vjerovao tim likovima.. A ma…

Uglavnom, obzirom da je bio naš kompanjero, opljačkati bi bio zadnji bed, ali partijati je već drugi par cipela 🙂

Približili smo se brodu… Djelovali su svi jako u faku već na udaljenosti… Pozvali smo ih na morsko prase i oni su spustili jedan čamac za spašavanje i odmah došli do nas.

Kad su se ukrcali, djelovali su van sebe, Briggs mi je rekao da su vozlil etilen (alkohol) za pojačavanje talijanskih vina (alkohol da vino bude jače) da je isparavao i da sva sreća da smo naišli jer su imali namjeru napustiti brod pošto – poto. Na izraz pošto – poto Toto je rekao Wuf! (na brečijem jeziku znači ča biš ča?)

Čim je to rekao (ne Toto nego Briggs) shvatio sam da je situacija ozbiljna. Mali Manu se igrao sa njegovom djecom, posada od Mary Celeste je pila sa našom, a briggs, ja i njegova žena smo skovali plan kako se izvuci iz problema.

Obzirom da smo imali hrpu zlata, a oni se nisu mogli vratiti na kopno bez broda (svi bi završili u zatvoru ili šta ja znam) dali smo Briggsu zlatnu polugu da započne novi život na Azorima, a njegovoj posadi isto jednu polugu da si razdjele novac od prodaje i nestanu svako na svoj dio svijeta.

Mali Manu je zaboravio na svoje brige i bio je sretan što je pomogao i sreo te ljude.

Mary Celeste možda i danas pluta svijetom potpuno sređena i nitko ne zna kako i zašto je tako posada sa broda nestala…
Ko zna, možda su je ljudi proglasili i svjetskom misterijom…

Mi smo se pozdravili sa njima i odplovili prema sv. Heleni …

Ali to je vec druga priča.

capt. Morski Valić

MARY CELESTE (instagram)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s